Op zaterdag 25 mei 2024 heeft de Dorpsraad Spanbroek Opmeer (DSO) de open dag bezocht, die De Woonschakel heeft georganiseerd voor alle belangstellenden voor het project van 99 huurwoningen aan de Kunstlaan in Opmeer. In het voormalige Museum voor realisme of ook wel het Dirk Scheringa museum genoemd, worden nu nieuwe koop- en huurwoningen gerealiseerd. Het bouwplan bestaat uit 3 panden en wel blok A (allen koopappartementen en gesitueerd langs de Breestraat) en de blokken B en C die door de Woonschakel zijn gekocht en waar de huurwoningen, – appartementen en –studio’s gerealiseerd worden. De blokken B en C liggen achter blok A en grenzen onder andere aan het terrein van de Brandweerkazerne en de AC de Graafweg.

De Woonschakel is een in West- Friesland actieve woningcorporatie en is, naast het woningbedrijf van de gemeente Opmeer,  een bestaande verhuurder van sociale huurwoningen in onze gemeente.

De open dag was alleen georganiseerd voor de huurwoningen. Blok B (naam: Charleyhuis) bestaat uit 36 woningen met een vide en 20 tweekamer woningen. Deze huizen zullen eind juni/ juli 2024 voor de nieuwe bewoners gereed zijn. Blok C (naam: Carelhuis) bestaat uit 27 studio’s, 15 tweekamerappartement en 1 driekamerappartement en zullen eind augustus / september beschikbaar zijn om er in te kunnen wonen. Deze 99 woningen zijn vanaf 28 m2 (kleinste studio) tot 78 m2 (3-kamerappartement) groot en De Woonschakel vraagt de huurders een maandsom van € 613,== tot € 983,== voor de netto huur en servicekosten. De servicekosten zijn voor de stroomkosten van de algemene ruimten en bergingen, de schoonmaak- en glasbewassing van de algemene ruimten, tuinonderhoud en de huismeester. De inschrijving voor deze woningen is geopend tot en met vrijdag 31 mei a.s., waarna er een toetsing plaatsvindt en aansluitend de toewijzing aan de kandidaat huurders.

Deze woningen zijn beschikbaar voor alle 23 jaar en oudere mensen die voorts voldoen aan de jaarinkomen toets voor het sociaal huren/ verhuren van woningen. Gezien de omvang van de woningen is de doelgroep met name jongeren en senioren die kleiner willen gaan wonen. Van de 99 woningen zijn er slechts een paar woningen bestemd voor statushouders en daarnaast zijn er 22 woningen uitsluitend voor inwoners van de gemeente Opmeer bestemd. De overige woningen worden toegewezen aan de hand van de kenbaar gemaakte interesse en bij meerdere belangstelling aan de hand van de punten voor toekenning. Meer informatie is te vinden op de website van Woonmatch West-Friesland.

DSO is blij met de uitbreiding van maar liefst 99 nieuwe huurwoningen in de gemeente Opmeer. Door de bijzondere uitstraling van het gebouw zijn de woningen uniek te noemen en dus ook een mooie uitbreiding van de woonmogelijkheden in Opmeer. DSO raadt de geïnteresseerde inwoners van de gemeente Opmeer aan zich op tijd te melden voor dit mooie project en wenst de toekomstige bewoners veel woonplezier toe!